Dosarul Dan Voiculescu

Dosarul ICA sau “Telepatia”, aşa cum a fost numit de presă, este cel mai grav dosar politic din ultimii 25 de ani.

12 oameni au fost condamnati fară să existe probe directe care să îi incrimineze. Judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, desemnaţi în mod suspect de la Tribunalul Bucureşti la Curtea de Apel pentru a judeca, au dat 50 de ani de închisoare cu executare în doar 4 termene, fără ca înainte să aibă acces la dosar.

7. Cronologie

CRONOLOGIE – DV: CUM I-A LUAT URA MINTILE LUI BASESCU

4 octombrie 2004 – am prezis ca “un Traian Basescu in fruntea tarii si in fruntea unei coalitii care, prezumtiv, ar prelua guvernarea, ar arunca definitiv Romania in haos” (declaratie publicata in Jurnalul National).

21 iunie 2004, ora 09:30 – Traian Băsescu si cu Theodor Stolojan vin în biroul meu de la Grivco sa ma convinga pentru ca Partidul Umanist Roman sa intre in Alianta D.A.

14 decembrie 2004, ora 14.00 – Traian Basescu vine in biroul meu de la Senat sa-mi ofere functie de Presedinte al Senatului daca PUR ar fi votat impotriva lui Nicolae Vacaroiu. Atunci, deşi m-a rugat insistent sa-l ajut sa-si puna oamenii la şefia celor două Camere ale Parlamentului, l-am refuzat categoric explicandu-i ca am participat la alegeri in alianta cu PSD si ca vom vota propunerile acestui partid, respectiv Nicolae Vacaroiu la Senat si Adrian Nastase la Camera Deputatilor. Si asa am si facut!

20 decembrie 2004, Cotroceni – George Copos ma convinge sa mergem la Cotroceni. Dupa o ora de discutii, am fost de acord ca PUR sa preia trei portofolii in Guvernul Tariceanu: George Copos – vicepremier, Codrut Seres -Ministerul Economiei si Comertului iar Sorin Vicol – ministru delegat pentru coordonarea autorităților de control.

I-am precizat atunci lui Traina Basescu ca accept, dar numai pana la 31 decembrie 2006.

Un lucru era atunci cat se poate de clar: Romania avea nevoie de un guvern stabil. Ne aflam in perioada de pre-aderare la Uniunea Europeana, iar o posibila criza guvernamentala ar fi putut pune in pericol procesul de aderare. Acesta a fost motivul principal pentru care am acceptat.

In plus, PUR avusese cu PDSR un acord pentru alegeri, nu si pentru guvernare. Deci, fata de acestia, nu incalcam nicio intelegere scrisa sau verbala.

6 ianuarie 2005 – Traian Băsescu declară pentru Adevarul că este nevoie de alegeri anticipate „pentru a scăpa de o soluţie imorală care se numeşte PUR“.

15 martie 2005, ora 12.00 – Traian Băsescu ma roaga sa ne vedem pentru a colabora. Stabilim intalnirea la Restaurantul ”Taverna Sârbului”. Află presa. Ne despărțim. Ulterior, ma sună doamna Săftoiu și mă roagă să merg să mă văd cu Traian Băsescu la el acasa. Întâlnirea are loc, dar fără rezultat.

10 iunie 2005 – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie hotaraste neinceperea urmaririi penale in Dosarul ICA.

1 iunie 2006, ora 16.00 – George Copos isi da demisia din functia de vicepremier. Convin cu Tariceanu sa preiau aceasta functie. Ma vad cu Traian Basescu la Spitalul Elias, la etajul II, in apartamentul prezidential (camera din dreapta, din holul central). Traian Basescu este entuziasmat sa preiau functia de vicepremier.

5 iunie 2006 – Biroul Politic al Partidului Conservator ma desemneaza pentru funcţia de vicepremier în Guvernul României

5 iunie 2006, ora 18.00 – Traian Basescu il suna pe Cladiu Secasiu, reprezentantul sau in CNSAS si cere sa fiu ”blocat”

6 iunie 2006, ora 10.00 – Calin Popescu Tariceanu ma suna si-mi spune ca ”ar fi” o problema in ceea ce ma priveste la CNSAS. Ii raspund ca nu are ce sa fie – aveam 3 adeverinta de la CNSAS din 2003 si 2004 ca nu am facut politie politica.

15 iunie 2006 – Colegiul CNSAS infirma cele doua decizii anterioare si da un verdict de colaborare cu 2 voturi legale “pentru”, 1 vot incompatibil, 3 voturi legale “contra” si 3 abtineri.

3 decembrie 2006 – PC iese de la guvernare (conform deciziei din 20 decembrie 2004). Tot atunci anuntam: ”Adversarii noştri politici sunt PD şi Traian Băsescu. PD se apropie tot mai mult de un partid totalitar. Este un partid fără doctrină, umflat de Traian Băsescu şi care se va dezumfla odată cu el

20 februarie 2007 – Traian Basescu este acuzat ca a pus presiune pe ministrul Seres sa furnizeze energie electrica ieftina la ALRO

7 martie 2007 – La registratura DNA se inregistreaza (cu o mentiune anonima) o copie a unui articol din ziarul Curentul privind pretinse ilegalitati comise de mine (nu si de altcineva) cu privire la privatizarea Institutului de Chimie Alimentara

22 martie 2007 – Ancheta Comisiei de suspendare (al carei presedinte eram) arata că Traian Basescu a încălcat Constituţia şi era implicat în fapte penale. Raportul de 700 de pagini concluziona că au fost încălcate 27 articole din Constituţie.

23 martie 2007, la Palatul Cotroceni – I-am solicitat oficial lui Traian Băsescu să demisioneze pentru a evita suspendarea. A refuzat.

26 martie 2007 – Stiam ca lupta nu va fi una corecta. Intr-un interviu la TVR am spus: „Am aflat în urmă cu câteva zile că, în momentul în care s-a format comisia de anchetă, a plecat un document prin care se voia nici mai mult, nici mai puţin decât să se afle telefoanele, relaţiile personale, de afaceri şi de familie ale Cameliei Voiculescu“. Si i-am somat atunci pe Basescu, Macovei si Morar sa-mi lase familia in pace.

30 martie 2007 – procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de mine si fiica mea, Camelia în Dosarul Loteria II (dosar care s-a demonstrat ca era o facatura, inchis definitiv in 2015).

19 aprilie 2007 – Parlamentul României il suspenda din functie pe Traian Basescu

19 mai 2007 – a avut loc Referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu

6 septembrie 2007 – Se redeschide dosarul Telepatia. Emilian Eva incepe urmarirea penala impotriva mai multor persoane, nu si asupra mea. Ii audiaza si incearca sa ii determine sa declare impotriva mea. Timp de un an ancheta se desfasoara fara mine.

17 septembrie 2008 – Apare in spatiul public informatia ca voi candida din nou pentru functia de senator la alegerile din noiembrie 2008.

24 septembrie 2008 – Am fost pus sub invinuire in dosarul Telepatia

14 octombrie 2008 – Procurorii finalizeaza urmarirea penala in Dosarul Telepatia

30 noiembrie 2008 – Am fost ales senator

03 decembrie 2008 – DNA trimite Dosarul Telepatia in instanta

2008 – 2014 – Procese

26 noiembrie 2009 – Termen de judecata in Dosarul ICA

26 noiembrie 2009 – Traian Basescu declara il sustin pe Mircea Geoana la presedintie pentru a scapa de Dosarul Telepatia

23 iulie 2010 – Am propus Biroului permanent al Senatului sa dezbata oportunitatea suspendarii lui Traian Basescu din functia de presedinte

5 februarie 2011 – Ia nastere USL

1 mai 2012 – La trei zile după demiterea Guvernului Ungureanu şi cu patru zile înainte de votul de încredere pentru Cabinetul format de Victor Ponta, am declarat public că susţin o nouă suspendare a preşedintelui, eveniment care estimam că se putea realiza în aproximativ 60 de zile.

6 iulie 2012 – Parlamentul votează suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României. In aceeasi zi, Traian Băsescu ma ameninţă cu închisoarea.

16 septembrie 2013 – Traian Băsescu spune despre mine ca sunt ”un infractor”

26 septembrie 2013 – Tribunalul Bucuresti pronunta Sentinta in prima instanta in Dosarul Telepatia

18 iunie 2014 – Antena 3 prezinta inregistrari video din 2011 din care reiese ca Mircea Basescu a primit mita de la Bercea Mondialu

26 iunie 2014 – Sunt desemnati judecatorii care urmau sa judece apelul din Dosarul Telepatia

8 august 2014 – Decizia Penala din Dosarul Telepatia

Ura lui Traian Basescu se concretizeaza in 2014 printr-un grav abuz al unui sistem de presiune in care, asa cum s-a vazut, drepturile civile ale fiecarui cetatean au putut fi oricand incalcate.

Dupa 10 ani de lupta cu abuzurile sistemului opresiv creat de Basescu, ura sa m-a facut mai puternic, mai demn, mai curajos.

Reafirm: La demnitate, onoare si curaj nu am renuntat, nu renunt si nu voi renunta.